G_3 Erik XIV og Karin Månsdatter

Erik XIV og Karin Månsdatter, 243×182/190×144, o, s, Odder Museum. På rammen findes påskrevet: ”Og hør du liden Karin/Og vil du være min/Min rødeste guldkrone/Den vil jeg give dig/Din rødeste guldkrone/Jeg passer ikke på/Giv den din unge dronning/Og lad mig æren gå”. Den svenske konge Erik (1533-1577) forelskede sig i en 14-årig kammerjomfru og gjorte hende til svensk dronning i 1567-8. De blev begge afsat af Eriks halvbror Johan, gift med den polske prinsesse Katarina Jagiellonica. Johan og Katarinas søn Sigismunt Vasa blev polsk-svensk konge. EJB brugte som model for Erik sin huslærer, pastor Vilhelm Schouboe. Han fik, som tak, foræret billedet Andagt.

Erik XIV og Karin Månsdatter, 243×182/190×144, o, s, Odder Museum. På rammen findes påskrevet: ”Og hør du liden Karin/Og vil du være min/Min rødeste guldkrone/Den vil jeg give dig/Din rødeste guldkrone/Jeg passer ikke på/Giv den din unge dronning/Og lad mig æren gå”. Den svenske konge Erik (1533-1577) forelskede sig i en 14-årig kammerjomfru og gjorte hende til svensk dronning i 1567-8. De blev begge afsat af Eriks halvbror Johan, gift med den polske prinsesse Katarina Jagiellonica. Johan og Katarinas søn Sigismunt Vasa blev polsk-svensk konge. EJB brugte som model for Erik sin huslærer, pastor Vilhelm Schouboe. Han fik, som tak, foræret billedet Andagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *